W ramach projektu „Miasto Przestrzenią Rozwoju”, finansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego na lata 2014-2021, w Kończycach i Maciejowie już wkrótce pojawią się tężnie solankowe, a Park Hutniczy zostanie zrewitalizowany.
Z tej okazji już 15 sierpnia na terenie Dzielnicowego Ośrodka Kultury w Zabrzu-Kończycach (ul. Dorotki 3) odbędzie się piknik, którego gwiazdą będzie popularny kucharz i osobowość telewizyjna – Karol Okrasa!
Najsłynniejszy polski szef kuchni znany jest z przełamywania standardowych przepisów, więc i tym razem przygotuje wyjątkowe eko-dania.
– Bardzo się cieszę, że kolejny raz odwiedzę Zabrze, położone w sercu Śląska, regionu ciekawego także kulinarnie. W śląskiej kuchni nie zwykło się marnować jedzenia, I właśnie to „śląskie zero waste” spróbuję, po swojemu, pokazać podczas spotkaniu w Kończycach – zapowiada Karol Okrasa.
Prócz niego na kończyckiej scenie będzie można zapoznać się z prezentacją dotyczącą walorów tężni solankowych, skorzystać z usług punktu doradzającego w sprawie dofinansowań do eko-inwestycji (np. wymiany pieca czy okien), a także zapoznać się z muzyką antystresową, wystawą „Mniej znaczy więcej”, a także uczestniczyć w szeregu konkursów dla całych rodzin.
Rozpoczęcie imprezy przewidziano na godz. 15.00.