Artykuł sponsorowany.
Jedno z najbardziej rozpoznawalnych, wręcz flagowych dań kuchni japońskiej, na stałe zapisało się w menu wielu naszych rodaków. Choć z pozoru wydaje się, że sushi odkryło przed nami wszystko co miało do zaoferowania, tak naprawdę możemy poznać je na nowo w Sendo Sushi. Świeżość, kreatywność, staranny dobór składników to dla właściciela restauracji elementy świętej filozofii. W zalewie mody, podróbek i rutyny na ul. Górnych Wałów 22 w Gliwicach odnaleźliśmy przystań pełną pasji, wiedzy i pomysłowości.
Restauracja, którą odwiedziliśmy jest niewielka i przytulna. W minimalistycznym wnętrzu dominowały kolory czerni, fioletu i pomarańczy. – Sam zaprojektowałem i stworzyłem logo. Choć najważniejsze dzieło znajduje się w menu – stwierdził z uśmiechem właściciel Przemysław Dziedzic, który opowiedział nam o swojej pasji. Powstanie Sendo Sushi to zbiór doświadczeń i obserwacji. Liczne podróże i eksperymenty kulinarne pozwoliły na osiągnięcie perfekcji i harmonii smaków. – Najlepsze sushi jadłem w USA, to mnie zainspirowało. Choć w karcie znajdziemy tradycyjne propozycje, staramy się cały czas urozmaicać nasze dania. Bawimy się kształtem, smakiem, konsystencją po to, aby każdy kto spróbuje naszego sushi chciał do niego jak najczęściej wracać. Jedno proste maki („rulon” z ryżu, owinięty płatem wodorostów nori) może łączyć ze sobą zarówno smak świeżych warzyw z pobliskiego targu, jak i aromaty krewetki nobashi z egzotycznych zakątków świata.
Gdy po chwili właściciel przyniósł nam gotowy zestaw, przekonaliśmy się, że każdy kawałek to odrębne dzieło godne każdego podniebienia. Co ciekawe jego smakiem możemy napawać się także w domowym zaciszu. To jedna z nielicznych takich restauracji, która może pochwalić się dostawą pod same drzwi – takie rozwiązanie cieszy się zresztą ogromną popularnością. Tym samym możemy eksperymentować z urozmaiconymi zestawami w czasie imprezy lub rodzinnej uroczystości. Któż nie chciałby spróbować korzenia lotosu czy wykwintnego pieczonego węgorza? Tego po prostu trzeba doświadczyć osobiście!